Amennyiben saját maga szeretné felmérni leendő PVC szalagfüggönyének telepítési helyét, de nem érzi 100%-osan biztosnak magát bizonyos kérdésekben erre vonatkozóan, úgy engedje meg, hogy az alábbi bejegyzéssel a segítségére legyünk. Vegyük végig együtt, hogy pontosan miket is kell végig gondolni, lemérni mielőtt megrendeli függönyét az INTHERMEX-től!

Mérés

A felmérés legfontosabb része a mérés, azaz a leendő PVC szalagfüggöny pontos méretének meghatározása. Itt nagyfokú precizitásra van szükség, hogy ár kalkulátorunkba helyes adatokat tudjon beírni, hogy a kalkuláció végén megrendelt függönyét pontosan úgy tudjuk legyártani Önnek, ahogy azt megálmodta.

A mérést mindenképp pontosan ott végezze el, ahova a függönyt szeretné majd véglegesen felhelyezni, mivel egy adott fal, mennyezet, ajtófélfa szakaszon belül is elképzelhető minimális eltérés, ami azt eredményezheti, hogy a függöny nem úgy fog illeszkedni a környezetébe, ahogy azt Ön szerette volna.

Első lépésben mérje le a nyílás szélességét, ahova a függönyt telepíteni fogja! Attól függően, hogy a függönyt a nyílásban, vagy azon kívül (széltében túllógatva a nyílás szélességén) szeretné elhelyezni, a A vagy a B jelű ábra szerint mérje a szélességet!

Ezután a függöny tervezett magasságát mérje le! Itt nagyon fontos, hogy a kampósort kétféleképpen lehet felrögzíteni: a vízszintes síkra (pl.: mennyezet; A jelű ábra), vagy a függőleges síkra (pl.: fal; B jelű ábra). Azt, hogy melyik lehetőséget választja, szükséges eldönteni még a mérés előtt, hiszen ez jelentős mértékben változtat a PVC csíkok hosszán. Amennyiben a nyílásba szeretné behelyezni a függönyt, nincs más dolga, mint magának a nyílásnak a magasságát megadnia nekünk. Ha viszont a függőleges síkra szeretné rögzíteni a kampósort, akkor onnan kezdje a mérést, ahol a kampósor teteje fog elhelyezkedni tervezetten! Utóbbi variációnál mindenképp számoljon legalább 10 cm ráhagyást (a mellékelt ábrán jelölve) a nyílás felső határoló éle és a fúrási pont közé, mivel ha közvetlenül a fal éléhez fúr, a kampósor rögzítése instabil lesz, sőt az is elképzelhető, hogy a fúrási pont alatt azonnal kiszakad a vakolat.

(A) Mennyezeti

Átfedés meghatározása

Az átfedés a PVC szalagfüggöny esetében azt mutatja meg, hogy milyen mértékben fogják fedni egymást a PVC csíkok nyugalmi állapotukban. Alapvetően 1 és 2 kampós átfedés a sztenderd. Az 1 kampós átfedés könnyebb áthaladást biztosít, ám kisebb a hőszigetelő hatása, míg a 2 kampós átfedés kissé megnehezíti az áthaladást, ugyanakkor nagyobb hatásfokkal tudja meggátolni a hő ki- és beáramlását. Nyilván a 2 kampós átfedéshez kapcsolódó többletköltség arányosan növekszik a függöny szélességével, mivel több PVC csík felhasználására van szükség ugyanakkora szélesség kitöltéséhez mint az 1 kampós megoldás esetében. Tehát itt mérlegelje a felhasználás végcéljának függvényében, melyik opciót szeretné alkalmazni a megrendelt terméknél!

Anyagválasztás

Alapvetően a normál PVC a legtöbb felhasználási területhez megfelelő lehet, de vannak olyan speciális esetek, amikor érdemes a kifejezetten az Ön felhasználási céljára kifejlesztett PVC fajtát választani. Ahhoz, hogy az Ön számára legmegfelelőbb PVC fajtát tudja kiválasztani, tekintse meg a ’PVC szalagfüggöny fajták’ [katt!] elnevezésű bejegyzésünket!

Az anyagválasztás esetében fontos tényező még a függöny tervezett magassága is. Minél magasabb a függöny, annál szélesebb anyagból érdemes legyártatni a PVC csíkokat is. A bevett gyakorlat azt mutatja, hogy az alábbi tartományokra tagolható a PVC csíkok magasságához társított szélesség mértéke:

  • 2500 mm magasságig elegendő a 200 mm széles PVC csík
  • 2500 mm – 4000 mm között a 300 mm széles PVC csíkot javasoljuk
  • 4000 mm-t meghaladó magasság esetén a 400 mm-es PVC csík a javasolt

A kiválasztott PVC fajtának a vastagsága is lényeges paraméter, mivel ez határozza meg egyrészt a függöny merevségét, másrészt a hőzáró képességét is. Minél vastagabb a PVC csík, annál merevebb lesz és annál jobb hőszigetelő képességgel fog rendelkezni a kész függöny. Ezenfelül a strapabírása is annál nagyobb a függönynek, minél vastagabb PVC-ből készül, ezért ahol csak személyforgalom prognosztizálható, ott elegendő lehet egy vékonyabb variáns, míg például egy hangár kapuján, ahol egész nap ki-be járkálnak a targoncák, javasoljuk a minél vastagabb anyagválasztást, a függöny élettartamának maximalizálása végett.