Az alábbiakban sorra vesszük, hogy miként tudja a legegyszerűbben felhelyezni a megvásárolt PVC szalagfüggönyét, a kívánt felhasználási területre. Abban az esetben, ha úgy gondolja, hogy erre nincs ideje, vagy valamiért mégsem szeretné maga elvégezni ezt a műveletet, állunk rendelkezésére: nemes egyszerűséggel ár kalkulátorunknál állítsa át a vonatkozó paramétert és máris megkapja a szerelési költséggel növelt árat termékére, amivel számolhat. Amennyiben már lezárta megrendelését, de közben meggondolta magát a szerelést illetően, abban az esetben sem kell aggódnia: vegye fel velünk e-mailben a kapcsolatot (info@inthermex.hu) és mi ugyanazon az áron, mintha eredetileg is így adta volna le rendelését, felszereljük Önnek a megrendelt terméket.

Előkészületek

Első lépésben készítse fel a szerelési területet: győződjön meg róla, hogy nincs akadályozó, balesetveszélyes tényező azon a területen, ahol a munkavégzés fog zajlani! Mindennél fontosabb a saját testi épsége, ezért a munka elejétől a végéig viseljen munkavédelmi felszerelést (védő szemüveg, kesztyű, stb.)!

Vegye magához a szükséges szerszámokat! Amire szüksége lesz:

 • mérőszalag
 • jelölőtoll
 • vízmérték
 • csavarbehajtó/csavarhúzó
 • fúró (a rögzítési felület anyagának megfelelő fúrószár készlettel)
 • snitzer

Ellenőrző mérés, mérés és jelölés

Fontos meggyőződnie arról, hogy mindent megfelelően mért le korábban, illetve a termék méreteit is ezeknek megfelelően adta-e le a számunkra. Ez a lépés azért kardinális, mert ha talál esetleg eltérést, itt még van lehetőség végig gondolni, hogy a terület adottságai lehetővé teszik-e a korrekciót olyan szinten, ami elfogadható még az Ön számára.

Ez után következhet a fúrási pontok jelölése: a kampósort vegye ki a csomagolásból, helyezze fel a kívánt területre és a vízmérték segítségével (amennyiben nem a vízszintes síkra, azaz pl. a plafonra rögzíti) szintezze be tökéletesen vízszintesre és vigyázva, hogy ebből a pozícióból ne mozduljon el a kampósor, a rajta lévő előre fúrt lyukakon keresztül tegyen jól látható jelöléseket a falra a filctoll segítségével! Ehhez a művelethez érdemes még egy segítőt bevonni, aki ügyel a vízszintre, míg Ön jelöl.

Fúrás

A bejelölt pontokon fúrja ki a rögzítéshez szükséges lyukakat! Ez a fúrt felület anyagától függően eltérő metódusban történik:

 • Fémbe történő fúrás esetén: válasszon a kampósor rögzítéshez használt csavarhoz képest egy mérettel kisebb, fém fúrószárat a lyukak előfúrásához! Ezzel fúrja ki az összes jelölt lyukat!
 • Fába történő fúrás esetén: válasszon a kampósor rögzítéshez használt csavarhoz képest egy mérettel kisebb, fa fúrószárat a lyukak előfúrásához! Ezzel fúrja ki az összes jelölt lyukat!
 • Téglába/betonba/ytongba történő fúrás esetén: válasszon a fúrt felület anyagának, valamint a kampósor rögzítéséhez használt csavar méretének megfelelő tiplit! A tiplik átmérőjével megegyező vídia fúrószárat használva, fúrja ki az összes jelölt lyukat!

Kampósor rögzítése

Ahogy kifúrta az összes lyukat (és tégla/beton/ytong esetén ezekben elhelyezte a tipliket is), teheti is fel a kampósort és annak előre fúrt lyukait az Ön által fúrtakhoz igazítva megkezdheti a rögzítő csavarok behajtását. Győződjön meg róla, hogy mindegyik csavar teljesen be legyen hajtva és hogy azok tartsanak is megfelelően! Ne túl erősen, de határozottan kicsit rángassa meg a kampósort, hogy inkább itt derüljön ki az esetleges rossz felfogatás, mint mikor valaki áthalad épp a függönyön.

PVC csíkok akasztása

A PVC csíkok kampósorra akasztásánál két dologra kell ügyelni:

 1. Az átfedés mértéke: ezt, – mivel a csíkok szélességétől függően eltérő – az alábbiakban, képeken illusztráljuk. A főszabály alapvetően az, hogy 1 kampós és 2 kampós átfedést különböztetünk meg. A 2 kampós esetében ugyanazon függöny szélességhez több PVC csíkra van szükség, nagyobb a hőszigetelő képessége és kicsit nehezebb az áthaladás a függönyön, mint az 1 kampós átfedésnél.
 2. A PVC csíkokat – a lehető legjobb szigetelés eléréséhez – úgy kell felakasztani a kampósorra, hogy a felső részükön lévő fém akasztókat rögzítő szegecsek fejei (tehát a laposabb oldaluk) nézzenek egymás felé.
  Azaz az átfedés miatt (itt lényegtelen, hogy az 1 vagy 2 kampós), kvázi két sorban helyezkednek el a csíkok a kampósoron. Tehát ha az Öntől épp távolabb eső sorban lévő csíkok szegecseinek a fejét látja, akkor az Önhöz közelebb eső sorban lévő csíkok szegecseinek a hosszabban kilógó végét kell, hogy lássa. Így legfelül össze tudnak már simulni a PVC lapok, ezzel tovább növelve a zaj-, por- és hőszigetelő képességét a függönynek.

Méretre igazítás

Előfordulhat, hogy a PVC csíkok a felszerelést követően jobban lelógnak a földre, mint azt szerette volna. Ebben az esetben tegyen a PVC függöny alá a földre egy „vágódeszkaként” szolgáló alkalmatosságot (bármi aminek nem árt, ha vág rajta, de szilárd) és egyesével, a snitzer használatával vágja a kívánt végső méretre a csíkokat! A PVC csíkok elég könnyedén vághatóak, ezért fokozottan ügyeljen rá, hogy meg ne sértse magát!

FONTOS, hogy a PVC csíkok szállítása feltekert állapotban történik, minek következtében a felhelyezéskor a végük kissé felpöndörödik. A PVC csíkok kb. 6 nap elteltével érik el végleges, egyenes formájukat. Ezzel a változásával az anyagnak mindenképp számoljon, de inkább javasoljuk, hogy várja meg a végső méretre igazítással, míg teljesen ‘kilógja’ magát a PVC.

Szintén ide tartozik, hogy amennyiben ideiglenesen leakasztja a PVC függönyt és eltárolja a csíkokat hosszabb időre, érdemes azokat teljesen kinyújtott állapotban, vagy maximum félbehajtva tárolni, hogy az újbóli felhelyezésnél a leghamarabb elérje ismét az anyag a rendeltetésszerű állapotát.

Ezzel elkészült a PVC szalagfüggönye. Kívánjuk, hogy használja egészséggel!